Newsletter
Introdu numele si adresa ta email pentru a primi cele mai noi oferte ale Bioshop.ro Numele tau Adresa email

Dictionar BIO

Dictionarul termenilor utilizati in cosmetica

  Abietic Acid

Stabilizator, de origine vegetala, formeaza un film protector pe piele; Nota ecologica pozitiva

Acetamide MEA 

Solvant, de origine chimica, substanta hidratanta pentru ingrijirea pielii. Nota ecologica negativa

Acetanilid

Aditiv de origine chimica, folosit pentru a stabiliza preparatele sau parfumuril; suspect pe plan toxicologic. Nota ecologic negativa

Acid Acrylic

De origine chimica, formeaza o pelicula. Nota ecologica negativa

Acrylated Glycol Stearat

Co-emulsifiant de origine chimica. Nota ecologica negativa

Aluminium Chloride

Deodorant, dezinfectant de origini diverse. Prezinta riscul de reactii cutanate inflamatorii. Nota ecologica negativa

Aluminium Stearate

Co-emulsifiant, stabilizator de origini diverse, anti-transpirant; prezinta riscul de inflamatii cutanate. Nota ecologica negativa

Ammonium Laureth Sulfate

Tensioactiv de origine chimica. Nota ecologica negativa

Benzoic Acid

Conservant de origine chimica. Nota ecologica pozitiva

Benzyl Alcohol

Compus organic sub forma unui lichid placut la miros si incolor cu un grad minim de toxicitate. Este utilizat drept conservant. In cosmetica bio, acest conservant este obtinut natural din plante (in fructe) sau din uleiuri esentiale (iasomie, ylang-ylang, etc)

Benzyl benzoat

Substanta odorizanta, de origine vegetala, prezenta in mod natural in uleiurile esentiale de iasomie si ylang-ylang. Nota ecologica pozitiva

BHA (butylhydroxyanisole)

Antioxidant de origine chimica, interzis in produsele alimentare. Nota ecologica negativa

BHT (butylhydroxytoluene)

Antioxidant de origine chimica, interzis in produsele alimentare. Nota ecologica negativa

Bisabolol

Agent activ de origini diverse. Anti-inflamatoriu pentru ingriirea pielii sensibile. Nota ecologica pozitiva

Butoxyethanol

Solvant, de origine chimica, familia eterilor de glicol, prezenti in produse menajere, vopsele, lipici, dezodorizante, produse cosmetice pentru calitatea lor de a fi solubili si in apa si in grasimi. Nota ecologica negativa

Butyl Acetate

Substanta odorizanta, solvant de origine chimica. Nota ecologica pozitiva

Butylene Glycol

Solvant de origine chimica, conservant folosit pentru mentinerea umiditatii. Nota ecologica pozitiva

Butylparaben

Conservant, de origine chimica, grupa parabenilor ce pot provoca alergii. Nota ecologica negativa

Capryl Glycol

Substanta de origine chimica de ingrijire a pielii. Agent hidratant, regleaza umiditatea. Nota ecologica pozitiva

Caprylic, Capric Triglyceride

Solvant de origine vegetala, folosit ca substanta de ingrijire a pielii.Nota ecologica pozitiva

Carbomer

Acid acrilic, stabilizator, gelifiant de origine chimica. Nota ecologica negativa

Ceramide 3

Agent activ de origini diverse. Ceramidele fac parte din lipide. Formeaza o pelicula protectoare ce confera pielii rezistenta la influentele externe, intaresc barierele lipidice. Nota ecologica pozitiva

Ceteareth (Ceteareth-12, -15, -20, -25)

Emulsifiant de origine chimica. PEG, PPG. Nota ecologica negativa

Cetearyl Alcohol

Substanta de origine naturala secundara pentru ingrijirea pielii, stabilizator, confera textura, retine umiditatea. Alcool gras cu nota ecologica pozitiva

Cetearyl Glucoside

Emulsifiant delicat obtinut din zahar, deci de origine vegetala, agreabil pentru piele. Nota ecologica pozitiva

Ceteth-1, -20

Emulsifiant de origine chimica. PEG, PPG. Nota ecologica negativa

Cetyl Acetate

Substanta de origine vegetala (ceara), pentru ingrijirea pielii, de origine vegetala. Este un ester de acid acetic din alcool cetilic. Nota ecologica pozitiva

Cetyl Dimethicone

Substanta de origine chimica de ingrijire a pielii. Vezi silicon. Nota ecologica negativa

CI 10006

Colorant, verde, neautorizat in SUA, dar autorizat in UE doar in cosmetica pentru ca nu persista in contact cu pielea. Nota ecologica negativa

CI 10020

Colorant, verde, neautorizat in SUA, avand o autorizatie restrictiva in UE. Nota ecologica negativa

CI 40 800

Colorant, portocaliu. Betacaroten autorizat de asemenea in alimentatie. Nota ecologica pozitiva.

Cyclohexasiloxane

Substanta de origine chimica folosita pentru ingrijirea pielii si a parului. Vezi silicon. Nota ecologica negativa

Cyclomethicone

Ulei de silicon, agent antistatic de origine chimica folosit pentru ingrijirea pielii; substituie uleiul. Nota ecologica negativa

DEA PG propul PEG/PPG 18/21 dimethicone

Agent activ folosit ca substanta pentru ingrijirea parului si a coafurii. Vezi silicon. Nota ecologica negativa

Dehydroacetic Acid

Conservant, alternativa a parabenilor autorizat ecologic. Are actiune antifungica. Biodegradabilitatea sa este buna.

Diazolidinyl urea

Conservant de origine chimica. Vezi formaldehide. Nota ecologica negativa

Dicaprylyl carbonate

Substanta pentru ingrijirea pielii de origine chimica. Nota ecologica pozitiva

Dimethicone

Ulei de silicon, corp gras, substituie uleiul. Vezi silicon. Nota ecologica negativa

Disodium EDTA

Agent complexant de origine chimica. Vezi EDTA. Nota ecologica negativa

Disodium Laureth Sulfosuccinate

Tensioactiv de origine chimica . Vezi PEG, PPG. Nota ecologica negativa.

Disodium Lauryl Sulfosuccinate

Tensioactiv de origine vegetala. Nota ecologica pozitiva.

EDTA (Etilen-Diamino-Tetra-Acetat)

Agent chelator, agent complexant, conservant de origine chimica. Suspect din punct de vedere toxicologic si dificil degradabil, are caracteristca de a fixa puternic alte substante, de exemplu metalele grele. Este utilizat îndeosebi la fabricarea sapunurilor si a produselor de întretinere menajera. Nota ecologica negativa

Ethylparaben

Conservant de origine chimica. Poate provoca reactii alergice. Nota ecologica negativa

Formaldehide (Formaldehyde)

Conservant de origine chimica clasat cancerigen. Categoria de alergii A. Nota ecologica negativa Substantele ce elibereaza formaldehide precum DMDM Hydantoïne (Dimethylol Dimethyl) conservant care provoaca alergii si inlocuieste uneori parabenii.

Ftalati (diethyl sau DEP)

solvanti ce se regasesc in materii plastice, indeosebi PVC, folositi in cosmetica conentionala ca agenti fixatori petru a creste capacitatea produsului de penetrare in piele sau sa impiedice vopseau sa crape.

Geraniol

Ingredient prezent in mod natural in uleiurile esentiale. Clasat substanta alergena. Miros de trandafir. Prezenta in uleiurile esentiale de trandafir. Nota ecologica pozitiva. Info: uleiurile esentiale nu se utilizeaza ca atare direct pe suprafata pielii.

Glucose Glutamate

Agent activ, de origine vegetala, formeaza o pelicula. Calmeaza pielea si retine umiditatea, protejeaza, confera parului volum si stralucire. Nota ecologica pozitiva.

Glycereth-20 Stereate

Emulsifiant de origine chimica. PEG, PPG. Nota ecologica negativa

Glycereth-26 Phosphate

Emulsifiant de origine chimica. PEG, PPG. Nota ecologica negativa

Glycereth-5 Lactate

Emulsifiant de origine chimica. PEG, PPG. Nota ecologica negativa

Glycereth-7 Benzoate

Emulsifiant de origine chimica. PEG, PPG. Nota ecologica negativa

Glycereth-7 Triacetate

Substanta de origine chimica folosita pentru ingrijirea pielii. Vezi PEG,PPG. Nota ecologica negativa

Glycerin

Agent activ, solvant de origini diverse. Fixeaza umiditatea, catifeleaza pielea. Nota ecologica pozitiva

Glyceryl Laurate

Texturant, co-emulsifiant de origine vegetala. Are o usoara actiune antimicrobiana. Nota ecologica pozitiva.

Glyceryl Stearate Citrate

Emulsifiant provenit din acid stearic, acid citric si glicerina, de origini diverse. Retine umiditatea, catifeleaza. Nota ecologica pozitiva.

Glyceryl Stearate SE

Emulsifiant, substanta alimentara de origini diverse. Retine umiditatea, catifeleaza. Nota ecologica pozitiva

Glycine Soja (ulei de soia)

Substanta de ingrijire a pielii, de origine vegetala, bogata in lecitina si in vitamina E, lasa pielea catifelata. Nota ecologica pozitiva

Acrylated Glycol Stearat

Co-emulsifiant de origine chimica. Nota ecologica negativa

Butylene Glycol

Solvant de origine chimica, conservant folosit pentru mentinerea umiditatii. Nota ecologica pozitiva

Capryl Glycol

Substanta de origine chimica de ingrijire a pielii. Agent hidratant, regleaza umiditatea. Nota ecologica pozitiva

Glycol Distereate

De origini diverse, reda substantele tulburi, se foloseste in sampoane si geluri. Nota ecologica pozitiva

Glycol Stereate

Co-emulsifiant de origine chimica. Reda substantele tulburi. Folosit pentru a da stralucire. Nota ecologica pozitiva

Hexylene Glycol

Solvant de origine chimica. Antimicrobian. Poate declansa alergii la contact. Folosit de exemplu in sapunurile transparente. Nota ecologica limita.

Glyoxal

Conservant de origine chimica, foarte toxic, cu o actiune asemanatoare formaldehidelor. Nota ecologica negativa

Hexamidine Diisethionate

Conservant de origine chimica. Vezi Formaldehide. Nota ecologica negativa

Hexetidine

Conservant de origine chimica. Vezi formaldehide. Nota ecologica negativa

Hexyl Laurate

Solvant, substanta de origine chimica, folosita pentru ingrijirea pielii, catifeleaza. Nota ecologica pozitiva

Hexylene Glycol

Solvant de origine chimica. Antimicrobian. Poate declansa alergii la contact. Folosit de ex in sapunurile transparente. Nota ecologica limita

Limonene

Ingredient prezent in mod natural in uleiurile esentiale. Clasat substanta alergena. Miros de citrice. Nota ecologica pozitiva. Prezent in citrice. Info: Uleiurile esentiale nu se utilizeaza ca atare direct pe suprafata pielii.

Linalool

Ingredient prezent in mod natural in uleiurile esentiale. Clasat substanta alergena. Prezent in uleiurile esentiale de coriandru si lemn de trandafir.Miros floral. Nota ecologica pozitiva. Info: uleiurile esentiale nu se utilizeaza ca atare direct pe suprafata pielii.

Parabeni

Conservanti sintetici, care provoaca alergii, suspecti de a traversa epiderma si de a fi toxici pentru sistemul endocrin. Profesorul Darbre de la universitatea Reading a detectat parabeni in tesuturile prelevate din 20 de tumori ale sanilor. (sursa: articol in Le Monde 10/01/06). Riscul provine din acumularea in organism prin utilizarea produselor ce contin parabeni. 80 % dintre produsele de igiena si de ingrijire ii contin. Nu exista parabeni naturali. Ei sunt intotdeauna de origine sintetica.

PEG

Emulsifiant, solvant de origine chimica ce permite fabricantilor in cosmetica conventionala sa mentina ingredientele amestecate. Acest produs este utilizat la racirea motoarelor masinilor. Este un produs obtinut prin gaz toxic.Toate derivatele PEG nu sant degradabile si sant suspecte de a provoca alergii.

Phenoxyethanol sau Fenoxietanol

conservant si bactericid din clasa eterilor de glicol. Actioneaza impreuna cu parabenii. Foarte controversat, suspect de a traversa pielea si ar fi toxic pentru aparatul genital.

Potassium Hydroxide

Agent alcalin de origine minerala care creste Ph-ul unui preparat. Nota ecologica pozitiva

Potassium Sorbate

Conservant de origine sintetica sau naturala, utilizat si in alimentatie (iaurt, sos, vin). Nota ecologica pozitiva

S.L.S. (Sodium Laureth Sulfate, PEG si PPG)

Tensioactiv de origini diverse, degresant, cu actiune de curatire, compus PEG elaborat din polietilenglicol si polipropilen-glicol. Acestia din urma sunt obtinuti din gaz. Provoaca mancarimi la nivelul pielii capului. Nota ecologica negativa

Silicon

agenti de sinteza, cel mai des de provenienta petrochimica, poluanti pentru ca nu sunt biodegradabili. Foarte utilizati in cosmetica conventionala, prezenti in sampoane, balsamuri.

Sodium Benzoat

Este sarea sodiumului acidului benzoic care se gaseste in fructe. Este utilizat ca si conservant in alimentatie si chiar pentru vinuri. Nota ecologica pozitiva

Sodium Sulfate

Sare Glauber, substanta auxiliara



Recomanda acest articol Tipareste pagina
Ultimele produse vizitate
Argila alba
2910RON